Când ne gândim la psihedelice, adesea imaginea care ne vine în minte este aceea a mișcării contraculturale din America anilor '60. Totuși, folosirea substanțelor psihedelice datează de mii de ani, având rădăcini adânci în istoria și cultura Europei. De la vechii greci și până la triburile nordice, multe civilizații europene au folosit plante și ciuperci cu proprietăți alteratoare de conștiință. Dar care era scopul lor și cum au influențat aceste practici societățile din trecut?
Civilizația Minoică, una dintre primele din Europa, este un exemplu timpuriu unde se presupune că au fost utilizate substanțe psihedelice. Frescele palatului Knossos din Creta sugerează utilizarea plantei papura ca un posibil enteogen. Mai târziu, în Grecia Antică, misterele de la Eleusis erau ritualuri anuale în care inițiații consumau kykeon, o băutură despre care mulți cercetători cred că conținea elemente psihedelice.
Când vorbim despre Europa Nordică, povestirile mitologice amintesc de zeul Odin care se spune că a consumat „hidromelul poeziei”, o băutură care ar fi putut avea proprietăți psihedelice, pentru a căpăta înțelepciune și inspirație poetică. De asemenea, în practicile șamanice sămene, ciupercile halucinogene erau folosite în ritualuri de vindecare și de trecere în lumea spiritelor.
Evidența utilizării psihedelicelor în Evul Mediu este mai subtilă, dar există ipoteza că manuscrisele medievale precum „Cartea lui Kells” conțin motive inspirate de stări alterate de conștiință induse de astfel de substanțe. În secolele ulterioare, în timpul Renascentismului, renaște interesul pentru plantele psihedelice în studiile alchimistice și în cercetările timpurii privind medicina și botanica.
Privind retrospectiv, e limpede că psihedelicele au avut un rol în modelarea unor aspecte ale culturii europene. De la ritualurile sacre la căutarea cunoașterii și la inspirația artistică, oamenii din trecut le-au folosit cu scopul de a explora adâncurile conștiinței umane. Cunoașterea și aprecierea acestui moștenit istoric poate deschide noi perspective în cercetarea modernă și în abordarea terapeutică a psihedelicelor, accentuând necesitatea unei înțelegeri profunde și a respectului pentru puterea și potențialul acestor substanțe.
Referințe
Sherratt, A. (1995). Alcohol and the Archaeology of Altered States. Journal of Archaeological Method and Theory, 2(4), 271-330.
Comentarios